Nazywana również "sałatką trzy kolory", ponieważ pyszni się kolorami włoskiej flagi: zielenią bazylii, bielą mozzarelli i czerwienią pomidorów.
Składniki:
- dwa małe pomidory
- sera mozzarella
- listki bazylii świeżej lub suszone
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidory oraz mozzarellę pokroić w średniej grubości plastry. Ułożyć je na przemian na płaskim talerzu. Posiekany czosnek i bazylię, mieszamy z oliwą z oliwek, dodać sól i pieprz do smaku. Przygotowanym sosem polać pomidory. Smacznego!
Pomysł na niedzielne śniadanie:
Sałatka Caprese to ulubiona potrawa mojego Krzysia, ale kto mi wytłumaczy, dlaczego tutaj zje pomidory bez grymaszenia i odkładania...? U nas bazylia tylko suszona, bo reszta rodziny nie przepada za świeżą, tego to już mi się przemycić nie udało. Do tej sałatki koniecznie bagietki z masłem czosnkowym i ziołami podane na gorąco. Coś dużo u mnie tych ziół i czosnku, ale to chyba dobrze. :)))
P.S.
Przepis na sałatkę oczywiście od pomysłowej i odkrywczej Espresso :)
P.S.
Przepis na sałatkę oczywiście od pomysłowej i odkrywczej Espresso :)
8 komentarzy:
mniam ! uwielbiam:)
Ale mnie naszla ochota na salatke Twoja:)))
Zapomniałaś napisać u kogo pierwszy raz spróbowałaś Caprese... ;)
Mmmmm uwielbiam pomidory i mozzarele ,swietna salatka :)
Poz.Dana
Na pewno spróbuję :)
Good brief and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Gratefulness you as your information.
Dzieki za ciekawe informacje
Prześlij komentarz