środa, 24 marca 2010

Wielkanoc w Prowansji...??

Pisanka w Prowansji
Z cienkiej słomianej podkładki pod talerz wycinamy pasek szer. 4-5 cm. Ciasno owijamy nim jajko i przewiązujemy w połowie rafią. Przykładamy roślinne gałązki i ponownie zawiązujemy rafię na supeł.
Przepiórcza etykietka
Kilka złączonych nitek rafii związujemy w sporą pętelkę. Obcinamy wystające, za długie końcówki. Powstałe gniazdko przyklejamy szybkoschnącym klejem do karteczki z imieniem. Etykietkę kładziemy na małym talerzyku (podstawce) i umieszczamy w gniazdku przepiórcze jajko.
Serweta inaczej
Pęk długich (mniej więcej 30-centymetrowych) rafii związujemy na jednym końcu na supeł. Kładziemy całość na stole. Rozdzielamy nitki na trzy równe części. Zaczynając od nasady supła, zaplatamy warkocz, na którego końcu zawiązujemy drugi supeł. Owijamy dekorację wokół przygotowanej serwetki. Łączymy dwa końce warkocza tak, aby oba supły się stykały. W tym miejscu przewiązujemy całość wielokrotnie jedną długa nitką rafii, zawiązujemy w niewidocznym miejscu i obcinamy końce.
I jeszcze coś w prowansalskim klimacie..., a może bardziej w lawendowym...


4 komentarze:

Kaprys pisze...

Czasem w prostocie tkwi piękno, a kolor robi resztę ...
Pozdrawiam Aga

Niedzielka pisze...

Pomysł z papierową torebką genialny!!!

Szukam inspiracji na przyjęcie komunijne, szkoda, że ta torebka jednak nie pasuje :DDD

Pozdrawiam słonecznie!

AK pisze...

wszystko śliczne!!

Espresso pisze...

Super!Wszystko mi się podoba :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails